19 Mart 2012 Pazartesi

Almanya vizesi için gerekli belgeler

Vize için telefonda randevu aldıktan sonra, gerekli olan belge listesini bir de maille göndermişlerdi.Maili aynen iletiyorum.



""
    

Sayın Başvuru Sahibi,

Aşağıda çağrı merkezimiz aracılığıyla ile yaptığınız, İzmir Alman Başkonsolosluğu vizesi ile ilgili randevu detayları ve randevunuz esnasında yanınızda götürmeniz gereken evraklar bulunmaktadır.
  • Ad :*****
  • Soyad :*****
  • Pasaport No :*****
  • Randevu Tarihi :07.03.2012 14:30
  • Termin No :*****

Evrak Bilgileri

BURSIYERLER ( ERASMUS / SOKRATES - DAAD VS.) ( DIGERLERI )
  • 60 EURO-
  • En az bir yil gecerli (imzali)T.C. Pasaportu. Pasaport 10 yildan eski olmamali ve en az iki bos sayfasi olmali.
  • 3 adet biyometrik ozeliklere uygun vesikalik resim (6 aydan eski ve bilgisayar baskisi olmamali).
  • (Uzun sureli basvuru formu ).Alman dilinde eksiksiz olarak doldurulmus ve basvuru sahibinin kendisi tarafindan imzalanmis iki adet basvuru formu + İkamet Kanunu'nun 55. maddesine gore gerekli ek belge (bu belge Vize Bolumunden ucretsiz olarak temin edilebilir ya da internet sayfamizdan indirilebilir).
  • Turkiye Cumhurriyeti Nufus Cuzdani.
  • Tam Tekmil Vukuatli nufus kayit ornegi.Nufus kayit orneginde ozellikle"Dusunceler " bolumunde eksiksiz doldurulmus olduguna ,anne - baba ,tum kardes ve cocuklarin belirtili olduguna lutfen dikkat ediniz .
  • Vize verildikten sonra en az 30.000 EURO teminatli ve tum Sengen ulkelerinde gecerli yurtdisi saglik sigortasi yaptirilmali.Bu sigorta Almanya'da ogrenci sigortasi( kayit yaptirirken ibraz edilecek) yaptirilana kadar gecerli olmali.
  • Turkiye'de alinan bursa iliskin belge ( burs miktari belirtili olmali ) ,Almanca veya İngilizece tercumeli
  • Turkiye'deki universiteden Erasmus programina katilicagina dair teyit yazisi.
  • Almanya'daki universiteden Erasmus programina katilicagina dair teyit yazisi.
  • Sokrates / Erasmus veya Leonardo da Vinci gibi AB kismi burslarinda,Federal Egitim Tesvik Kanuna gore belirlenmis ve halihazirda 659,- EURO olmasi gereken meblaga gore eksik kalan kisim icin ikamet suresini kapsayacak sekilde asagida belirtitili sekillerde kanitlar getirilmesi gerekmektedir.
  • a) Anne ve babanin noter tasdikli yazili taahhutnamesi ( tercumesiyle birlikte ) ve taahhutnameyi veren kisinin ( garantorun ) odeme gucune ,iliskin banka hesap cuzdani ,maas bordrosu ,sabit para yatirim hesaplari,mal varligina iliskin evrkalarvs. gibi belgeler (bunlarda tercume gerekli degildir.) veya
  • b) Almanya'da bloke hesap ( hesapta eksik kalan meblağın toplamı bulunmalı.
  • Tam burs alanlarda ,bursun belgelenmesi halinde ,finansmanla ilgili kanit zorunlulugu yoktur.
  • Alman kamu kuruluslarindan alinan burs onayini ( or. DAAD veya Erasmus /Sokrates vs. ) ibraz edenler vize ucretinden muaftir.
  • Her evragin asli ve 2 adet fotokopisi

Uyarılar

  • Randevu saatinizden 30 dakika önce konsolosluğa geliniz.
  • Başvuruya gittiğinizde yanınıza cep telefonu, çanta, eşya getirmeyiniz. Bunları emanet edebileceğiniz bir yer bulunmamaktadır.
  • Size belirtilen tüm evrakları asılları ve fotokopileri ile birlikte eksiksiz olarak yanınızda getirmeniz gerekmektedir.Ancak başvuruya gittiğinizde dıştaki konsolosluk görevlisi özel durumlardan dolayı ek evrak talebinde bulunabilir.
  • Tüm evraklarınızı eksiksiz olarak götürmüş olsanız dahi İzmir Alman Başkonsolosluğu'nun vize başvurunuzu red etme hakkı mevcuttur.
  • Vize gişesine başvurmadan önce vize bölümü içresinde yer alan YURT İÇİ KARGO servisinin sağladığı, SVT'nin yetkililerine müracaat ederek, pasaportunuzun istenilen adrese yollanması konusunda bilgi alabilirsiniz. KARGO hizmet bedeli 10 ile 18 TL arasındadır ve nakit olarak ödenmek durumundadır.
  • Lütfen bu maili cevaplamayınız.
Yukarıdaki bilgileri www.svtas.com adresinden de teyit edebilirsiniz.
Saygılarımızla
""

Açıklamalara geçecek olursak,

Yukarıda da söylenildiği gibi kabul mektubuyla gidildiği takdirde 60 euro ücreti alınmıyor ki zaten kabul mektubu gerekli belgeler arasında.

Pasaport anlaşılır bir şekilde anlatılmış.

Biyometrik fotoğraf çektirirken de siz yine Almanya vizesi için olduğunu belirtin.İzmir'de ki olmasa da diğer şehirlerdeki konsolosluklar fotoğrafın boyutuna dikkat edebiliyormuş.Boyu 35x45 mm olması gerekiyor.

Ücretsiz başvuru formunu buradan bulabilirsiniz.Bundan iki çıktı alıp "Almanca" dolduruyorsunuz.İkamet Kanunu'nun 55. maddesine göre gerekli ek belge de bu oluyor.Başvuru formlarını da doldururken bunları örnek alabilirsiniz.





Tam tekmil nüfus kayıt örneğini de nüfus müdürlüklerinden alabilisiniz.Alırken yine Almanya vizesi için olduğunu belirtin.

30.000 Euro teminatlı olan da seyahat sağlık sigortası diye geçiyor.Sadece vize alırken işe yarıyor.Almanya'ya gidince ayrı bir sağlık sigortası isteyecekler bunu da ya oradan aylık 34-70 euro ödeyerek ya da belli koşullarda gitmeden önce burada sgk dan at-11 belgesini çıkartarak yapabilir.O ayrı bir konu daha sonra başka bir yazıda anlatırım.Bunu alırken başlangıç tarihini Almanya'ya gitmeyi düşündüğünüz güne yakın alın ki süresi de daha geç bitsin.Geçerlilik süresini ben 3 ay olarak aldım.Mailde öğrenci sigortası yaptırılasıya kadar yazıyor.Tam olarak zamanını bilemediğimden böyle bir şey yaptım.3 aylık sigorta için 67 TL verdim.Eğer siz de yaptırmak isterseniz adresini verebilirim.Ayrıca bankalar da bu sigortayı yapabiliyor aklınızda bulunsun.

Türkiye'deki üniversiteden alınan teyit yazısı burs yazısıyla aynı yazı oluyor.Bu yazıda tarihler ve burs miktarı yazıyor.Benim okulum ingilizce vermişti.

Almanya'daki üniversiteden alınan teyit yazısı ise kabul belgeniz oluyor.


Gelelim Taahhütnameye.Babanız ve annenizle notere gidiyorsunuz.Bazı kişiler sadece babasıyla bu işi halletmiş.Babanızın size Almanya'da ki öğrenim süreniz boyunca her ay 659 euro ödeyeceğini yazıyorsunuz.Fakat eğer burs alıyorsanız bu miktar değişebilir.
Mesela, 6 aylık vize için 6*659=3954 Euro geliriniz olmalı.Hibe miktarınızda 2125 euro ise
3954-2125=1829 Euro, aylık olarak da 1829/6=304,83 Euro ödeyeceğini yazabilirsiniz.Ancak ben bu hesaba güvenmediğimden dolayı burs olayını hiç karıştırmadan 659 euro olarak yazdırdım.Tabi tahhütname ücreti de meğer bu miktara göre değişiyormuş.80 TL tahhütname ücreti ödedik.Fakat dikkat edin veznedeki görevli eğitim için olduğunu görmez ise 155 TL civarı bir miktar isteyebilir.Biz de öyle olmuştu ancak daha sonra eğitim için olduğunu farkedince 75 TL geri vermişti.Ayak üstü hacılıyodu bizi.Tabi iş bununla da bitmiyor.Bu yaptırdığınız tahhütnameyi yeminli tercümanlara tercüme ettirmelisiniz.Ben bunu da 25 TL ye yaptırmıştım İzmir'de.Eğer isteyen olursa iletişim bilgilerini verebilirim.

Instagram Fotoğraflarını telefonunuza indirmek için bu! uygulamayı kullanabilirsiniz. Uygulamayı indirip ve yıldız verirseniz bana da destek olmuş olursunuz.



Şimdi de sıra ödeme gücünü göstermede.Bu Tahhütnameyi yazdık babamıza annemize imzalattık fakat onların bu parayı ödeyecek gücü var mı? İşte bunu ispatlamak için iki yolunuz var.Ya mal varlığınızı gösteren belgeleri yanınızda götürüyorsunuz.Bunlar tapular, banka dekontları olabilir.


Ben hiç tahhütnameye de  mal varlığına da bulaşmıcam derseniz.Almanya'da bloke hesap ki bu daha karışık bir şey ben tahhütname yolundan gittim.Bloke hesap için sanırım Deutsche Bank'a mail atıp form alıp form doldurup hesap açtırıyormuşsun.


Bunların haricinde her evrağın 2 fotokopisini unutmayın.Benim toplam 47 fotokopi tutmuştu.Aralarında sonradan gereksiz çıkanlar da oldu.Eğer orada çektirseydim sayfası 50 kuruştan siz hesaplayın :).Zaten bir sürü masrafa girdiğimiz, gireceğimiz bu günlerde bir fotokopi için 20 TL vermek gereksiz :).


Instagram Fotoğraflarını telefonunuza indirmek için bu! uygulamayı kullanabilirsiniz. Uygulamayı indirip ve yıldız verirseniz bana da destek olmuş olursunuz.



12 Mart 2012 Pazartesi

Almanya vizesi için nasıl randevu alınır


Almanya'daki okuldan kabul mektubunuz geldiğinde bu süreç başlar.Gelen kabul mektubuyla Türkiye'deki okulunuza gidin.Okulunuzdaki ofis bu belgenin bir fotokopisini alır.Ve size pasaport harcı ödememeniz gereken belgeyi ve (eğer hibe alıyorsanız) hibe miktarınızı ve hangi tarihler arasında öğrenim göreceğinizi yazan belgeyi verir.İlk olarak pasaporta başvurursunuz.(Ayrıntılar Burada).Ardından sıra vize başvursuna gelir.(Eğer aceleniz varsa pasaport başvurusunu yaparken görevliden pasaport numaranızı öğrenin daha sonra bu numara sayesinde pasaportunuzun gelmesini beklemeden vize başvurusu için randevu alabilirsiniz.)

Istanbul metro rehberi uygulamasıyla kolaylıkla metroda yolculuk yapabilirsiniz. Nasıl gideceğinizi düşünmenize gerek yok. Başlangıç ve varış duraklarını girin, uygulama size nasıl gidileceğini tarif etsin. Hangi yönde kaç durak gideceğinizi ne zaman nasıl aktarma yapacağınızı anlatsın.(Link)


Vize başvurusunda bulunmak için ilk olarak randevu almanız gerekiyor.Randevuyu telefonla alabilirsiniz.İzmir için telefon numarası:0090-444 06 36.Ancak randevu almak ücretli(23 TL) Bu parayı İzmir'de sadece Ziraat Bankalarına 48553500-5001 hesap numarasına yatırabilirsiniz.Ben ilk bu yolu denedim ancak gittiğimde oradaki görevlinin böyle bir uygulamadan haberi yoktu ve bu ücretin haricinde havale ücreti ödeneceğini söyledi.Bunun üzerine diğer yolu tercih ettim.Şöyle ki, telefonda YapıKredi bankasına ait kredi kartıyla ödeme yapabiliyorsunuz.Ben bunu yaptım herhangi bir sorun çıkmadı.Telefonda da aynı internetden alışveriş yapar gibi kredi kartı numarasını, güvenlik numarasını, ve son kullanma tarihini veriyorsunuz, ve bunu bant kaydına değil görevliye söylüyorsunuz.Yani hata yapmak pek olası değil.

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra telefondaki görevli size vize başvurusunda gerekli olacak belgeleri teker teker açıklayarak söylüyor.Telefonu açmadan önce yanınıza mutlaka kağıt kalem ya da kaydedebileceğiniz aletler bulundurun.Ben telefonumdan ses kaydını denemiştim olmamıştı :).Ayrıca bu gereken belgeler listesini sizin telefonda söylediğiniz mail adresine de gönderiyor.Bu listeyi önünüze alıp sormak istediklerinizi görevliye sorabilir veya bana da sorabilirsiniz.


Istanbul metro rehberi uygulamasıyla kolaylıkla metroda yolculuk yapabilirsiniz. Nasıl gideceğinizi düşünmenize gerek yok. Başlangıç ve varış duraklarını girin, uygulama size nasıl gidileceğini tarif etsin. Hangi yönde kaç durak gideceğinizi ne zaman nasıl aktarma yapacağınızı anlatsın.(Link)