27 Şubat 2012 Pazartesi

Erasmus öğrencileri için pasaport başvurusu


Bordo ve yeşil pasaport olmak üzere iki seçenek mevcuttur.Eğer yeşil pasaport alınabiliyorsa o tercih edilebilirsiniz.Çünkü oturma izini de olmak üzere bazı avantajları var, özellikle erasmus sonrası da düşünüldüğünde işinize yarayabilir(ayrıntılar için  bakınız) .Ancak yeşil alamazsanız bordo almalısınız.Başvuru ile ilgili genel bilgiler burada yazıyor.

     Ancak erasmus öğrencisinin pasaporta başvuru süreci biraz daha meşakkatli.Öncelikle Türkiye'deki okulunuzdan aldığınız "pasaport harç bedeli" nden muaf tutulduğunuz yazıyı vergi dairesinde kaşelettirmeniz ve  mühürlettirmeniz gerekiyor.Bunu İzmir'de Dokuz Eylül Vergi Dairesi yapıyor sadece.(Üçkuyularda pazar yerinin arkasında).Ancak buradaki işlemleri yaptıktan sonra bu kağıdı sayıyorlar ve harç bedelini ödemiyorsunuz.Geri kalanlar ise genel başvuru sürecindeki gibi.Kolay gelsin.

Istanbul metro rehberi uygulamasıyla kolaylıkla metroda yolculuk yapabilirsiniz. Nasıl gideceğinizi düşünmenize gerek yok. Başlangıç ve varış duraklarını girin, uygulama size nasıl gidileceğini tarif etsin. Hangi yönde kaç durak gideceğinizi ne zaman nasıl aktarma yapacağınızı anlatsın.(Link)

Pasaporta başvurma süreci


Pasaporta tüm emniyet müdürlüklerinden başvurulabilir.Ancak daha önce her pasaport için istenen "pasaport cüzdan bedeli" ni ödemeniz gerekmektedir.Bu işlemi tüm  bankalardan kolayca sağlayabilirsiniz.Ayrıca bazı emniyet müdürlüklerinde vezne de bulunmaktadır.Bu veznelerden de bu ücreti yatırıp makbuzunuzu alabilirsiniz.Ayrıca Yıllık harç bedeli ücretlerini de bu iki noktadan yatırabilirsiniz.Bunun haricinde gerekli olan biyometrik fotoğrafı da her fotoğrafçıda çektirebilirsiniz.Ayrıca İzmir, Konaktaki il emniyet müdürlüğünde fotoğraf çeken bir kabin bulunmaktadır.Genel olarak pasaporta başvururken gerekli olan belgeler bunlardır;


  • Nüfus kağıdı
  • 3 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Harç bedeli ve Defter bedeli makbuzları 
Başvururken pasaportun gelmesini istediğiniz adresi ve kimin alacağını söylüyorsunuz.Yaklaşık 3-5 gün içinde pasaportunuz ptt kargo ile evinize teslim ediliyor.Alacak kişiyi o adreste bulamazlarsa ailesi de olsa diğer kimselere vermeyip pasaportunuzu en yakın ptt şubesine götürüyorlar.Ayrıca internet şubesinde de online randevu denen bir olay var fakat hiç bir işe yaramıyor.

Pasaport çeşitleri


Pasaport almak için öncelikle hangi pasaport türünü alacağınızı belirlemelisiniz.4 çeşit pasaport var.

  • Umuma mahsus pasaportlar(Bordo)
  • Hususi pasaportlar(Yeşil)
  • Hizmet pasaportları
  • Diplomatik pasaportlar

Hizmet ve Diplomatik pasaportlar genellikle devlette çalışıp iş için başvuranlar içindir.

Yeşil pasaport ise sadece devlet memurlarına ve bu kişilerin ailelerine verilir.Memur çocukları ise 25 yaşına kadar ve öğrenci olmak koşulu ile yeşil pasaporttan faydalanabilir.Yeşil pasaport ile başta Almanya, Avusturya, Brezilya, Fransa, İtalya olmak üzere bir çok ülkeye 3 ay süreyle vizesiz gidilebilir.Yeşil pasaportda sadece "pasaport cüzdan bedeli" ödenir.Yıllık harç ödemezler.Yeşil pasaportun diğer bir avantajı ise 3 aya kadar vizesiz gidilebilen ülkelerde bu süreye kadar oturma izini almasına da gerek yoktur oysa bu bordo pasaportlu kişilerde 10 gün ile sınırlıdır, eğer bu kişiler 10 güne kadar oturma iznini almazlar ise kaçak durumuna düşebilirler.

Bordo pasaport ise yeşil pasaport alamayan öğrencilerin,turistlerin, özel sektörde çalışan iş adamlarının kullandığı pasaport tipidir.Bordo pasaportta yeşil pasaporta karşın harç ve cüzdan bedeli ödenir.

Istanbul metro rehberi uygulamasıyla kolaylıkla metroda yolculuk yapabilirsiniz. Nasıl gideceğinizi düşünmenize gerek yok. Başlangıç ve varış duraklarını girin, uygulama size nasıl gidileceğini tarif etsin. Hangi yönde kaç durak gideceğinizi ne zaman nasıl aktarma yapacağınızı anlatsın.(Link)





Hizmet pasaportu(Gri)
Hususi pasaport(Yeşil) 
Umuma mahsus pasaportu(Bordo)